13 Şubat 2011 Pazar

uluslararası karikatür yarışması sonuçları


1 aralık '1o

Arkası dönük olan Hanzala, "Benim adım Hanzala. Senin adın ne?" diye soruyor, duvarın arkasına saklanan kız da, "Umut" diye cevap veriyor.
           
   Uluslararası Naci El Ali Karikatür Yarışması birinciliğini yukarıdaki karikatür aldı. Karikatürün çizeri Filistinde yaşayan Gazzeli bayan Omayya Johan.






Naci El Ali Kimdir?
1937'de Filistinde doğdu. 1947'de çoğu Filstinli gibi İsrail tarafından topraklarından sürüldü. Lübnan'ın güneyinde Aynül Hilva Mülteci kampında yaşamaya başladı. Davasını çizimleriyle anlattı. Hanzala onun imzasıdır. Tüm karikatürlerinde yamalı elbisesi, diken diken saçları, çıplak ayağıyla sırtı dönük 10 yaşında bir çocuk resmi vardır. Naci El Ali Hanzala ne zaman yüzünü dönecek sorusuna Filistin özgürlüğüne kavuştuğunda diye cevap verir. 40. eseri vardır. 22 Temmuz 1987 de Londrada kurşuna dizildi. yaralı olarak kaldırıldığı hastahanede 29 Temmuzda şehid oldu. Kimin yaptığını bilmem söylemeye gerek var mı? Hanzala hala yaşıyor ve maalesef henüz yüzünü dönmedi.

Hanzala kendini şöyle tanımlar: “Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti’nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948′i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar. S.T.) Kız kardeşimin adı. Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.”


Hanzalanın yüzünü döneceği günü görebilmek duasıyla...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...